2 минути мин.

Преградни стени

Публикувана на 10.02.2023 - Редактирана на 30.05.2023
Преградни стени

Преградните стени от гипскартон Rigips са леки, лесни за монтаж и с много високи звукоизолационни качества. Подходящи са не само при строеж на нови апартаменти, но и при ремонт и модернизиране на съществуващи жилищни помещения и подпокривни пространства. 

Шумът е всякакъв нежелан звук, който създава неудобство на човека или нарушава акустичния комфорт. Трудно
можем да се противостоим директно на шума, а рядко можем просто да избягаме от прекалено шумно помещение,
да премахнем или изключим източника му.

Как да се предпазим от шума с преградни стени Rigips?

Най-практичен метод са конструкциите от леки гипскартонени преградни стени. Те поглъщат шума чрез ограничаване разпространенеито на звуковите вълни от гипскартонените плоскостти и поглъщането му от поставената между гипсовите плочи изолация от минерална вата Isover. Резултатът е лека и изненадващо ефикасна конструкция. Именно такова решение предлагат системите Rigips.

Гипскартонените преградни стени Rigips покриват множество технически показатели, което ги прави подходящи за различни приложения. Изискването за звукоизолация 40 dB за вътрешни преградни стени между отделните помещения на един апартамент (вж. позиция 1 от таблицата) се покрива при правилно изпълнение на гипскартонена преградна стена Rigips, облицована от двете страни с по една гипскартонена плоча с дебелина 12,5 mm и пълнеж от минерална вата Isover Akusto с дебелина 50 mm. Изискването за звукоизолация 52 dB за вътрешни преградни стени между апартаменти може да бъде постигнато при комплексно решение – правилен избор на подходяща преградна стена и детайли за свързване към околните строителни конструкции.

Кога да слагаме предстенни обшивки Rigips?

В случаите, когато вече съществуваща стена не отговаря на изискванията за звукоизолация, Rigips предлага решение чрез поставяне на допълнителна предстена обшивка , която намалява шума с до 12 dB. Ефективността на това решение обаче зависи от много фактори, които може да се преценят само от опитен специалист. Един от основните параметри е съществуващата стена, материалът, от който е изградена, масата на единица площ и общата звукоизолация. Съществено влияние оказват и околните конструкции (таван, под, стени), материалът, от който са изградени, масата и свързващите детайли.