3 минути мин.

Glasroc® X – Влагоустойчиви гипсови плоскости за външно приложение

Публикувана на 12.07.2022 - Редактирана на 31.01.2024
Glasroc X

Влагоустойчиви гипсови плоскости за външно приложение.

Гипскартонените плоскости традиционно се свързват със системите за сухо строителство за вътрешно приложение – преградни стени, предстенни обшивки, окачени тавани. С плоскостите Glasroc X вече можете да се възползвате от всичките предимства на системите за сухо строителство при изграждане на външни преградни стени и фасадни облицовки – ниско тегло, бърз монтаж, отлични топлоизолационни качества.

Външна стена с Glasroc X

Външна стена с Glasroc X

Представяли ли сте си някога, че може да използвате гипсови плоскости за външно приложениe?

Glasroc X са плоскости специално създадени за външни приложения, изработени от гипсово ядро със специални добавки и двустранна армировка от стъклен воал. Добавките в ядрото, водонепроницаемото и устойчиво на ултравиолетови лъчи покритие на воала осигуряват отлична защита на плоскостите от въздействията на външните атмосферни условия. Glasroc X са надеждно решение за външни преградни стени, фасадни облицовки, външни тавани, сводове и др. Повърхността на Glasroc X е фабрично грундирана и има отлично сцепление със стандартните лепилно шпакловъчни смеси на циментова основа, което ги прави подходящи както за директно полагане полагане на тънкослойна мазилка, така и за полагане на топлоизолационни системи (ETICS).

Glasroc X имат много по-малки малки линейни разширения в сравнение с повечето плоскости за външни приложения и конкретно в сравнение с конкурентните продукти на циментова основа. Освен това Glasroc X се обработват много по-лесно от продуктите на циментова основа, на практика тяхната обработка не се различава от тази на стандартния гипскартон.

Glasroc X са изпитани в съответствие с ETAG (European Technical Approval Guidelines) на EOTA (European Organization for Technical Assessment) и хармонизираните EN стандартни за фасадни системи и външни облицовки и имат CE маркировка в съответствие с EN 15283-1.

Изпитателните протоколи показват отлично сцепление на плоскостите със завършващите покрития – мазилки или топлоизолационни системи и много висока якост на изтръгване на винтовете и пълно запазване на водонепроницаемостта при ветрови натоварвания. Повърхността на Glasroc X е фабрично обработена със специално покритие устойчиво на UV лъчи, което ги прави устойчиви дори при директно излагане на слънчева светлина – външните системи от Glasroc X могат да бъдат да бъдат пряко излажени на външни атмосферни условия преди измазването или полагането на топлоизолационната система за срок от 12 месеца.

Rigips осигурява пълна техническа подкрепа в проектирането и изграждането на външни системи от Glasroc X, както и пълната гама съпътстващи продукти и и аксесоари за реализация на проекта.

Glasroc X

Защо да изберете гипсовите плоскости за външно приложение Glasroc X:

 • Устойчиви на влага и мухъл;
 • Пожароустойчиви;
 • Лесни за работа и пренасяне;
 • Удароустойчиви;
 • Гъвкави;
 • Устойчиви на линейни разширения;
 • Лесни за рязане;
 • Лесни за монтаж;
 • Екологични;
 • Подходяши за външно приложение;
 • Висока производителност на труда;
 • Енергоефективни.

 

Glasroc X