5 минути мин.

Създаване на впечатяващ интериорен дизайн с плоскости за огъване Rigips, част 2

Публикувана на 20.10.2022 - Редактирана на 20.10.2022
Rigiton Air Ceilings

Rigiton Air са висококачествени едроплощни перфорирани плоскости с въздухопочистващо действие и отлични акустични свойства, които могат да се използват за стени и тавани. Изработват се с кръгли или квадратни отвори, с различни размери и конфигурации – равномерни, неравномерни и разпръснати. Обратната страна на плоскостите е покрита с акустичен воал от нетъкан текстил с черен цвят. Лицевата повърхност на плоскостите не е обработена и след монтажа може да се боядисва в съответствие с архитектурния проект и желанието на инвеститора. Машинно боядисване с дисперсионни бояджийски машини не е подходящо, защото нарушава акустичните качества на воала.

Rigitone се монтира на стандартна конструкция за окачен таван от профили Rigiprofil CD и UD, с което се постига монолитен таван с отлични естетически качества, без видими фуги. Благодарение на голямото разнообразие от размери и конфигурации на перфорацията, плоскостите Rigitone са подходящо решение за създаване на оптимална акустична среда в помещенията и в същото време дават неограничени възможности на архитектите при оформяне на интериорния дизайн.

Big Curve Quattro 41
Big Curve Quattro 41

Съвети за мокро огъване

Първо се създава съответна подструктура за огъване на плочите Rigitone Air. При конструирането на шаблона не забравяйте, че радиуса на шаблона трябва да бъде малко по-малък, за да се постигне желаният радиус на плочата. Трябва да се внимава радиуса на мокрите пластини да не е по-малък от 1200 mm. Овлажняване на плочите се извършва от страната, която се огъва, с помощта на бояджийска четка или със спрей бутилка с чиста вода. Време на експозиция приблизително 3 до 4 пъти по 5 минути = 15/20 минути преди обработката върху шаблона. В случай, че използвате топла вода с малко детергент, времето за експониране може да бъде съкратено. След това поставете предварително нарязаните по дължина плочи Rigitone Air със страната, която трябва да се огъне върху готовия шаблон. След което плочите могат да бъдат огънати и да останат фиксирани, докато не изсъхнат върху шаблона. Може също да се подреждат няколко плочи. След като плоскостите Rigitone Air изсъхнат напълно, внимателно се отстраняват от формата на шаблона. Формованата плоскост може да бъде монтирана директно върху подконструкцията.

 

Монтаж на плоскостите Rigitone Air.

При връзката между две плоскости на напречните ръбове, поддържащите профили трябва да се монтират на разстояние от 150 mm. Така се гарантира перфектна кривина без компенсиране на плоскостта. Rigitone Activ’Air имат плоски надлъжни ръбове. Напречните ръбове трябва да бъдат скосени с нож или с VARIO ренде, за да се постигне по-висока якост на фугата по време на пълнене. Плоскостите се захващат с винтове за перфорирани тавани, като разстоянието между винтове е 170 mm. Те се завинтват директно в CD профила. Закрепването на винтовете трябва да се извършва с отстояние 15 mm от ръба на плочата. При завиване по напречните ръбове трябва да се избере разстояние от 50 mm от ъглите на плоскостта.

Gyptone BIG.

Gyptone Big са едроплощни перфорирани гипскартонени плоскости, които се използват за изграждане на акустични тавани без видима конструкция и с висока степен на звукопоглъщане. Подходящи са и за стенни облицовки, чрез които може да се подобри акустичния комфорт в помещенията, като в същото време се запази единството в интериорния дизайн. Някои от моделите Gyptone BIG са специално създадени за изграждане на нестандартни форми и могат да бъдат огъвани в до радиус 1200 mm, което дава нови възможности при проектиране на интериорния дизайн – Gyptone BIG Curve.

Gyptone BIG

Gyptone BIG

С дебелина само 6,5 мм и еластичност, която се извива до радиус 1,2 м (мокра) или 2,2 м (суха), плочките BIG Curve Quattro 41 са идеални за модерни офиси и обществени места. Дългият формат на плоскостите позволява да се създават големи и атрактивни повърхности на тавана без видими фуги. За добавянето на финалните щрихи, може да се комбинира Gyptone BIG Curve с елегантно осветление за стени и тавани, с което ще се постигне преливането на стената и тавана в една непрекъсната дъга.

Използването на BIG Curve плоскости също означава, че няма да наравите компромис с качеството на звука. Както всеки друг продукт на Gyptone, BIG Curve притежават първокласни свойства, които съчетават акустично съвършенство с визуално зашеметяващ вид и комфортна вътрешна среда.Перфорираните плоскости Gyptone BIG се произвеждат с квадратни отвори (тип Quattro), с линейни отвори (тип Line) или с шестоъгълни отвори (тип Sixto), които са подредени така, че при монтирания вече окачен таван образуват фигури със симетрично разположени отвори. Обратната страна на плоскостите е покрита с акустичен воал (звукопоглъщащ нетъкан текстил) в светлосив цвят. Лицевата повърхност фабрично не е боядисана и затова след монтажа е препоръчително тя да се обработи с проникващ грунд и след това да се боядиса с бояджийски валяк съгласно архитектурния проект или желанието на инвеститора. Боята не бива да се нанася с дисперсионни бояджийски машини, за да не се повреди акустичния воал, което би нарушило звукопоглъщащата му способност.

Всички едроплощни перфорирани плоскостина RIGIPS са произведени по технологията Activ’Air. Това е иновативна технология на Saint-Gobain Gypsum за пречистване на въздуха в помещенията от вредни летливи съставки, включително от формалдехид. Формалдехидъд е класифициран от Световната здравна организация (СЗО) като канцерогенен фактор, а неговата концентрация в помещенията често надвишава максимално допустимите норми. Activ’Air премахва 70% от формалдехида, съдържащ се във въздуха в помещенията, а пречистващото му действие се запазва поне 50 години.

ActivAir
ActivAir