3 минути мин.

Системни решения, базирани на добри практики и нанотехнологии от Saint-Gobain след Covid-19

Публикувана на 30.06.2022 - Редактирана на 31.05.2023
office

Каква роля ще играе акустиката в офиса в епохата след Covid-19 според Ecophon?

Възникват много въпроси, когато става дума за връщане към нормалното ни ежедневие и създаването на нови рутинни навици. На първо място следва да се обърне внимание какво е необходимо за създаването на организация по отношение на почистване и дезинфекция, хигиена, избор на правилните строителни материали и разпределение на мебели, за да се поддържа физическа (т. нар. социална) дистанция. Saint-Gobain предлага редица системни решения за адаптиране на средата, в която живеем и работим след Covid-19.

ecophon

Според публичната информация е ясно, че дезинфекцията, хигиената, специфичните материали и физическото дистанциране ще бъдат някои от ключовите моменти по време и след Covid-19. Акустичната среда е от решаващо значение за поддържане на дистанцията. Защото когато не можете ясно да чуете и разберете своя събеседник или колега по време на разговор, инстинктивно и често несъзнателно бихте намалили разстоянието помежду ви.

С помощта на продуктите на Ecophon можете да постигнете среда, която е благоприятна за разбираемостта на речта, намалява реверберацията и звуковата сила и контролира разпространението на звука на работното място. Освен това намаляването на шума ще доведе не само до увеличаване на комфорта на работещите, но има и основна роля в начина, по който те изпълняват работата си.

Научно доказано е, че добрата акустика в помещенията увеличава производителността на персонала“, обяснява Хуан Негрейра, доктор по акустично инженерство и разработчик на концепции в Saint-Gobain Ecophon Spain и сътрудник професор в университета в Лунд (Швеция) и Ла Сале (Барселона).

office

Основните пространства, на които следва да се обърне внимание.

Заседателни зали. Видеоконференциите с отдалечени екипи ще придобият нов статус в рамките на комуникацията. Заседателните зали ще бъдат идеалните места за тяхното планиране и провеждане. Премахването на мебели за освобождаване на повече място и съобразяване с препоръчаните санитарни и дистанционни мерки би увеличило отразяването на звука и намаляването на разбираемостта, което може да причини умора и да намали вниманието и концентрацията на присъстващите.

Отворени пространства. Те винаги са били акустично предизвикателство. Още повече сега с потенциалното намаляване на мебелите и плътността на работните места, което е предпоставка за повишаването на гласа, заради усещането, че не ви чуват добре. Това прави нивото и разпространението на шума високо, увеличава разсейването сред служителите и намаляване на личното им пространство.

Кафетерии и кухни. Това ще бъдат местата, където акустичните условия трябва да са адекватни, за да се гарантира, че служителите не трябва да намаляват физическото разстояние, за да се чуват един друг.

„Решението преминава през звукопоглъщащи тавани от стъклена вата и стенни панели, които в допълнение могат да издържат на интензивно химическо почистване, почистване с прахосмукачка, включително с вода и пара под високо налягане, за да отговорят на новите изисквания. Освен това е важно материалите, използвани в интериора, да не благоприятстват растежа на мухъл или бактерии, съгласно стандарта ISO 846. При таваните, например, има решения с клас А на звукопоглъщане, които отговарят на същите изисквания за хигиена и дезинфекция (дори ги надхвърлят) от традиционно използваните „твърди“ тавани от гипскартон, мазилка или метал. Добрата акустична среда ще осигури комфорт на крайните потребители, може да доведе до повишена производителност и намален когнитивен стрес, сред други“, обяснява доктор инженер Негрейра.