Повишена здравина / устойчивост на удар

Защо здравината е толкова важна?

Здравината и издръжливостта на строителните материали са свойства, които ще улеснят живота ви по няколко начина. Първият е способността им да издържат на механични повреди, които могат да бъдат причинени от невнимателна детска игра, местене на мебели или обикновено ежедневие в дома. Второто голямо предимство на такива строителни материали е възможността да се използват за закрепване на различни обекти. Колкото по-здрава е стената, толкова повече може да носи. Една висококачествена преграда от гипскартон с добра товароносимост може да издържи няколко анкерирани обекта.

 

Важно е обаче здравината на строителните материали да не се постига с цената на увеличаване на теглото или ширината им. Такива материали не само биха били по-трудни за работа, но и биха ви лишили от ценно полезно пространство в дома. Наистина няма много материали, които да са здрави, практични и подходящи за различни среди.

Rigips здравина и устойчивост

Гипскартон - идеалното решение

Стени и прегради

Гипскартонените и гипсфазерните плоскости са идеално решение за домакинствата не само поради своята здравина, но и поради факта, че работата с тях е бърза и чиста благодарение на принципите на сухото строителство. Просто трябва да знаете как да изберете правилния вид. Ако търсите универсални прегради за апартамент, подходящи не само за нови къщи, но и за ремонт или дървени къщи, гипскартонените плоскости Habito са правилният избор за вас. Отличават се с висока устойчивост при запазване на дебелина от само 12,5 милиметра. Тяхната товароносимост също заслужава да се спомене - една точка на закрепване с обикновен винт за дърво може да издържи до 25 килограма. Благодарение на това можете да окачите рафтове, шкафове и картини наистина навсякъде. Освен това гипскартонените плоскости имат отлични акустични свойства, благодарение на които спомагат за постигане на комфорт в дома според стандарта Multi Comfort, а също така са подходящи за влажни помещения като бани или кухни.

Тавани

Механичната устойчивост е едно от най-важните свойства на окачените тавани, разположени например в спортни зали, съблекални или в училищни класни стаи и коридори. Нивото на удароустойчивост на плоскостите се определя съгласно EN 13964 - Приложение D. Тестването се състои от 36 удара на топка върху плоскостта. Топката се изстрелва с помощта на устройство със сгъстен въздух. Стандартът определя 3 класа устойчивост на удар в зависимост от скоростта на изстрелване на топката:

Клас 1A (скорост 16,5 m/s с отклонение 0,8 m/s)
Клас 2A (скорост 8 m/s с отклонение 0,5 m/s)
Клас 3A (скорост 4 m/s с отклонение 0,5 m/s)
Таванните конструкции, създадени с помощта на нашите широкоформатни плоскости Gyptone и Rigitone, лесно могат да постигнат най-високия клас на пожарозащита - A1.