Акустика

Нежеланите звуци често могат да имат вредно въздействие върху човешкото тяло. Решенията за акустичен гипскартон на Rigips предотвратяват предаването на смущаващи звуци от околната среда и между отделните стени и прегради, като по този начин създават акустичен комфорт в помещенията.

Говорим преди всичко за две основни форми на акустични решения за пространства:

Шумоизолация с гипскартон Rigips

В случаи на звукоизолация, основната цел на строителните решения е да изолира звука или шума, който се генерира извън всеки апартамент или къща. Обикновено това е звук, идващ от улицата или от съседите. Предлагаме няколко решения, които осигуряват звукоизолация на стени, тавани и подове. Един от най-предпочитаните продукти в тези случаи е Blue acoustic  Activ'Air®.

 

Звукопоглъщане с гипскартон Rigips

В случаите на звукопоглъщане говорим за осигуряване на идеална пространствена акустика във вашия дом. В интериора генерираният звук се отразява от твърди материали като стени, подове, тавани, но също и от самото вътрешно оборудване. Това води до влошаване на акустиката, което от своя страна води до влошаване на разбираемостта на изговорената дума. При нас ще намерите решения, които ще подобрят пространствената акустика, като акустичните плоскости Rigitone или таванните системи Gyptone, които се предлагат във формата на плоскости и на касети.

Шумът ни заобикаля почти навсякъде. Характеризира се като нежелан звук, който причинява неприятни или обезпокоителни усещания и често може да има вредно въздействие върху човешкия организъм. Шумът, който ни притеснява най-много, е шумът в сградите, особено в жилищни или офис помещения. Нежеланите и постоянно обезпокоителни усещания проникват и от външната среда. Проблемите с шума могат да бъдат решени с шумоизолация:

  • Звукоизолиращи прегради с въздушна шумоизолация,
  • чрез изолиране на помещенията в сградата срещу предавания шум чрез т.нар. строително безстепенно шумопотискане.
Rigips звукова изолация и акустика

Акустични строителни системи за проектиране на стени и тавани

  • ефективно повишават въздушната звукоизолация на разделителните конструкции, с използването им се създава звукоизолирана преграда;
  • всички акустични параметри на конструкциите са тествани в независими тестови лаборатории;
  • предимство е ниското тегло и малката дебелина на конструкциите в сравнение с тухлените стени, така че почти няма да забележите промяната в пространството;
  • устойчиви са и на огън, т.е. 100% заместват класическата огнеупорна плоскост в противопожарните конструкции Rigips;
  • проверени са от практиката на много строителни обекти;
  • пречистват въздуха в интериора и допринасят за качеството на вътрешната среда чрез технологията Activ'Air®;
  • леки са и се монтират бързо и лесно (при "сухо строителство" с гипскартон не се налага да чакате материала да изсъхне);
  • стените от гипсова мазилка обикновено имат много разнообразно предназначение, произтичащо от техните свойства.
Акустични преградни стени

Звукоизолирани стени и прегради за по-добро усещане за живеене

За хората спокойствието е изключително важен критерий за добрия начин на живот. Единственото място, където можете да се отпуснете или да работите концентрирано, е мястото, където не сте подложени на стрес и постоянен шум. С подходящо проектиране е възможно да се гарантира, че шумът от съседните помещения, благодарение на стените с добра акустика, или от подовете, и външната среда ще бъдат толкова заглушени, за да не ги възприемате като смущаващи. Ето защо е добре да се помисли за акустиката и цялостната звукоизолация на къщата още при проектирането на реконструкцията или изграждането на модерни къщи.