Референтни обекти

Сграда A3

Архитект
Архитектурно бюро STARH
Конструктор
инж. Илия Алашки
Локация

бул. „България“ 88, 1680 кв. Манастирски ливади София 1000 България

Проектът: А3 - Advanced Architecture Apartments е жилищна сграда, една от най-интересните и модерни в София, инвестиция на компанията Sofbuild. Ситуирана на бул. България, сградата допълва със стилната си визия динамично развиваща се съвременна градска част, в същото време хармонично се вписва в средата, на фона на красивата Витоша. Дизайнът е авангарден, умело съчетание на строга елегантност и меки форми. В основата е залегнал критерий за изключителна функционалност, висок комфорт, устойчивост и сигурност.

Жилищната сграда се състои от пет самостоятелни входа, с различна височина, които формират един хармоничен ансамбъл с обща дължина 100 метра и 50 метра максимална височина. Придвижването между етажите се осъществява с високоскоростни асансьори, които са проектирани и произведени специално за сграда А3 от компанията OTIS.

A3 се откроява сред множеството новопостроени жилищни сгради в София със съвременната си архитектура. Наред с модерната форма A3 предлага на бъдещите си обитатели жилища с отлична функционалност и най-високо ниво на комфорт. Богато остъклената фасада осигурява дневни пространства с много светлина и отличен изглед. Интериорът на жилищата е изграден с най-съвременните продукти за сухо строителство на Rigips.

Продуктите на Rigips, използвани в този проект дават пълна свобода при оформянето на интериора, отчитайки специфичните изисквания на проекта.

Използвани решения: В А3, освен стандартните системи Rigips за преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани от гипсови плоскости, са използвани и редица специални продукти и системи.

  • Остъклената фасада изисква минимално разстояние между окачените тавани и етажните плочи, поради което е използвана конструкцията Rigistil. Профилите Rigistil дават възможност за монтаж на окачените тавани с отстояние едва 18mm от етажната плоча, като здравината на конструкцията е по-висока от тази на стандартните CD профили. По този начин е запазена височината на стаите и същевременно са повишени звукизолационните и топлоизолационни показатели на междуетажните плочи.
  • В зоните с източници на шум от сградни инсталации, като например асансьорните шахти, са монтирани предстенни обшивки от звукоизолационни гипсови плоскости Rigips Fonic. В преградните стени и предстенни обшивки е използвана минерална изолационна вата Isover Akusto, коята има отлични звукоизолационни качества.
  • В A3 са използвани и някои специални плоскости Rigips, осигуряващи най-високо качество и функционалност на помещенията.
  • А3 е първата жилищна сграда в България, в която са използвани плоскости Habito. Habito e нов продукт на Rigips, без аналог на пазара, който създава нови стандарти при изграждането на преградни стени. Преградните стени Habito имат всички предимства на сухото строителство – ниско тегло, бърз монтаж, отлични звукоизолационни качества, перфектни повърхности. В същото време Habito предлагат много по-голяма здравина и удароустойчивост от стандартните гипсови плоскости, а също така позволяват монтиране на товари към стената с обикновени винтове за дърво, без допълнително укрепване.
  • Glasroc H са най-високият клас плоскости за мокри помещения на Rigips. Glasroc H имат два пъти по-висока влагоустойчивост от стандартните гипсови плоскости за мокри помещения и вместо с хартиено покритие са армирани със стъклен воал, специално проектиран за мокри помещения и фабрично грундиран за директно полагане на плочки. Glasroc H са гаранция за безпроблемна експлоатация при мокри помещения с най-високо ниво на влажност, включително плувни басейни, обществени кухни и др.